Email:contact@mamaprofa.ro

Dormiți, mâncați, gătiți cu pasiune , zâmbiți , fiți fericite!

Motto:  ,,Lucrurile nu sunt greu de făcut. Este greu să te pui în starea de a le face.” C. Brâncuși

Este noapte și deja  mi-am făcut somnul (,,cel obligatoriu ”pentru a face lăpticul dătător de energie și sănătate), așadar e momentul propice să deschid site-ul meu preferat de rețete, www.flaveur.ro și să aleg ceva indicat pentru micul dejun al lui bebe Luca.

Aș vrea să încep prin  a motiva realizarea acestui blog: bebe Luca mă inspiră , ne inspiră pe noi, părinții lui în fiecare clipă.

Perioada sarcinii, dar și următorii doi ani după apariția unui bebeluș în viețile noastre, ne determină să ne reconfigurăm existența la 180֯.

Îmi place să spun cu voce tare să mă audă lumea toată că atât de mult ni l-am dorit pe fiul nostru, încât chiar vreau să trăiesc la maximă intensitate fiecare moment din dezvoltarea lui. Chiar și acum, am lăsat în cuptor o pizza pe blat de mămăligă și am venit în camera noastră, să-i aud respirația.

E parfumată cu o mireasmă divină, de aceea  de când l-am născut, nu folosesc niciun parfum, cu excepția unui spray de păr cu aromă delicată de mango și coriandru. În rest, port cu bucurie parfumul de bebeluș.

Cred că noi, mamele, înmagazinăm în memoria afectivă multă vreme această mireasmă și dacă ne pune cineva să o descriem, e tare greu. Aș zice că e comparabilă cu mirosul florilor de câmp primăvara.

Mă întreba o prietenă când am timp să le fac pe toate( îngrijire casă, mâncare, joaca noastră non-stop, germană, lectură ș.a.m.d.). Nu am dat un răspuns explicit, pentru că uneori nici eu nu simt că le acopăr pe toate, dar e important ca atunci când te odihnești să nu ai ce să îți reproșezi. Până la urmă ,ești mamă, nu o femeie-robot.

Articolul meu de azi gravitează în jurul temei gătitului pentru bebe, Deoarece Luca , iubitul nostru fiu, are acum 1 an și 2 luni, zilnic vreau să îi surprind papilele gustative cu noi și noi arome. Zâmbetul lui ori onomatopeele de tipul ,,oooo” sunt cea mai mare încântare atunci când savurează ceva.

Așadar, fiți voi împăcate cu ceea ce ați gătit, folosiți produse bune, cât mai proaspete și de la țară, dacă se poate. Aici , tăticii au un rol tare important- Călin, soțul meu,  mereu e preocupat să ne procure cele mai bune produse, încât să nu ne lipsească nimic și să păpăm diversificat. Încerc ca lui bebe Luca să îi dau masa de mic dejun axată pe lactate și cereale, gustarea de la 10 compusă din fruct/ fructe de sezon, prânzul compus din ciorbiță consistentă ( 5/7 zile ea conține carne de pui/ vită/ gâscă  etc), gustarea de după amiază o budincă de fructe/ o tartă/ o bucată savuroasă de prăjitură specială , iar seara , paste ori pește sau produse pe bază de orez. Este esențial să specific faptul că nu am niciun studiu în domeniu, dar văd cât de armonios se dezvoltă bebelușul nostru și acest fapt mă face să cred că până acum am făcut bine tot ce am realizat în materie de alimentația lui.

Până la 6 luni , laptele de sân a fost singurul lichid hrănitor din viața lui, apoi am început cât mai blând cu putință diversificarea ( după 8 luni am redus mesele de lapte cu una, iar laptele matern a fost în continuare cea mai importantă sursă de alimentare). Și în prezent, bebe Luca suge ziua după amiaza, iar noaptea la culcare și când se mai trezește. Cât timp voi avea lăptic, sunt tare fericită și recunoscătoare că pot să îl hrănesc în acest fel.

Pentru a avea cât mai mult timp acest ,,alma mater” – cum îl numeau deloc întâmplător romanii- vă rog să va raportați doar la voi, la interiorul vostru emoțional. Dormiți, mâncați, zâmbiți , fiți fericite!

Vă rog insistent să nu vă întoarceți la serviciul vostru, nici dacă ar ,, curge lapte și miere” ori dacă vi s-ar oferi un salariu dublu. Viața cu bebe acasă e o vârstă de aur. Ni se oferă ca un ,,platou” de bunătăți din care ne înfruptăm noi, părinții.

Vă rog să cultivați fericirea la voi în cămine, sub toate formele. Mie îmi aduce soțul zilnic ciocolată amăruie fiindcă știe cât o iubesc. Nu mai îmi spune ,, predica de pe munte” că dacă mănânc îl agită pe bebe ori nu știu ce se mai întâmplă. Dacă îmi face plăcere să mânânc jumătate ori dacă e o zi tensionată și vreau să o mănânc pe toată, efectul pe care ea îl are în corpul meu este unul benefic, așadar ,, no hard feelings ”J

Acum, mă bag la somn, ați învățat deja, am nevoie de odihnă, pentru a mă regenera. În rest, toate pot aștepta: vase murdare, lucrări nefinalizate pentru masterat, rufe necălcate…Fleacuri, cum ar spune actorii noștri nemuritori…

 

Vă las și câteva pasaje  din lucrarea pe care o scriu pentru masterat (al doilea- primul e finalizat la București , la timpul ,,său”- adică mediat după ce am terminat Facultatea, iar acesta , Pedagogie interactivă , este mai mult pentru sufletul meu să spunem așa):

Exact cum Michelangelo l-a văzut pe Moise în blocul de granit încă înainte de a da prima lovitură de daltă, tot aşa noi părinţii, putem să proiectăm cu încredere imaginea tânărului minunat sau a domnişoarei care se va forma din această „bucăţică” de om şi am putea educa acest puişor neajutorat, trecând prin diverse faze succesive până ce el va ajunge un adult de succes. Sigur că procesul de educaţie şi formare nu este chiar aşa de simplu ca atunci când faceţi o prăjitură. Dar până şi o prăjitură bună se face cu diverse ingrediente, pe care le amestecăm exact în cantităţile care trebuie, şi apoi o coacem exact cât trebuie. Rezultatul va fi o adevărată delicatesă. Pentru a creşte copii buni vom folosi multe ingrediente esenţiale – iubire, disciplină, iertare şi multe alte calităţi, toate ambalate cu multă grijă şi răbdare, totul spre binele final al copiilor noştri”. (Z. Ziglar, 2000; p.11)

 

„Aplaudaţi-vă copilul cât mai des. Milioane de părinţi îşi iubesc copiii, dar, din păcate, nu le-o arată niciodată. Şi asta este foarte rău. Pentru că aplauzele sunt o modalitate foarte eficientă de a sădi încrederea. Aplauzele sunt atât de eficiente, încât, în renumita metodă mondială Suzuki de învăţare a viorii, unul din primele lucruri pe care le află copiii – este cum să facă o plecăciune”. (Z. Ziglar, 2000; p. 49)

Charles Schwab spunea: încă nu am găsit omul care – indiferent cât ar fi de mulţumit de sine – să nu progreseze şi să nu persevereze atunci când este aprobat, lăudat, iar nu atunci când este criticat. în mod similar, copiii crescuţi în acest spirit de laudă şi de acceptare sunt mai fericiţi, mai eficienţi şi mai ascultători decât cei care sunt veşnic criticaţi.

 

Gând pentru bebe Luca

Descoperind gusturi, texturi, creativitatea lui atinge un prag de dezvoltare extrem de ridicat. Va fi tentat de noi și noi miresme

Mâine vom face jocuri cu borcanele pline cu semințe: de in, de dovleac, de caju,  boabe de fasole, boabe de linte ori  de mazăre.

De abia aștept să îi văd reacția. Când are o bucurie majoră, ,,oooooooo” va fi din nou prezent.

Ce bun și iubitor e copilul nostru! Așa este cu siguranță sufletul fiecărui copilaș care ne este nouă încredințat de divinitate să îl creștem și să îl iubim necondiționat. Părintele Constantin Necula scrie tare frumos în cartea sa ,, Despre sensul vieții”: ,,Există zece trepte în formarea copiilor: Iubiți-i, iubiți-i, de zece ori iubiți-i”! Fără să vă fie teamă că veți greși răsfățându-i. Mult mai târziu, după trei ani, intervine ideea de răsfăț, de prea multă permisivitate, dar în niciun caz de prea multă iubire.

Mama Profă, Stefania Pânișoară
Mama Profă, Stefania Pânișoarăhttps://www.mamaprofa.ro/despre-mine
Sunt un om simplu, educat , care iubește copiii, iar mai presus de orice, familia mea ocupă locul central în Univers: Luca și soțul meu sunt cele mai dragi ființe. Desigur, tatăl meu și fratele, de asemenea îmi umplu viața și nu aș putea trăi fără ei. Cum se face că un om ca mine, mamă , profesor, antreprenor, scrie pe un blog?

Din aceeași categorie

Caută în blog

Urmărește-mă pe Facebook

Cele mai vizualizate

Coșulețe / Brioșe de bulgur

Cartofi fierți în lapte și dați la cuptor Pentru această delicioasă rețetă ușor de realizat...

Ești ceea ce citești! Ești ceea ce mănânci!

Scriu cu mare bucurie pentru că am avut un soi de eliberare interioară, de...

,,Magionită” – Sau batoane umplute cu magiun

Prima rețetă pe care o veți regăsi și în cartea pentru copii, se intitulează...

Budincă de cușcuș cu banană și zmeură

Ingrediente: 10 linguri de lapte gras ( de 3,5) 4 linguri de cușcuș Se lasă cușcușul...

Răbdare pe care o vei oferi copilului tău este...

Nu am mai scris de ceva timp, dar reluam ,,old habbits” cu scopul bine...

Cremă de fasole verde (sau galbenă / de care...

Crema aceasta ușoară și tartinabilă poate fi pregătită rapid și servită ca gustare. Ingrediente -Un borcan...

Articolele din revista școlii – gesturi eliberatoare ale conștinței

Am un bun obicei , zic eu: să public în revista școlii. Vă recomand să...

Brioșe vesele (pentru că au fructe și se colorează...

V-ați gândit cum să îi faceți  pe copiii mofturoși care nu acceptă imediat fructele...

Strategii de predare interactivă – aplicație

O lecție model pentru colegii începători care au nevoie să aplice o metodă inovativă...

Fii prezent în dezvoltarea zilnică a copilului tău

Gândul serii Adevărata glorie pe care o culegi la finalul unei zile pline de provocări,...

Fii mereu cea mai bună versiune a ta- bebelușii...

Acum am terminat claffoutiss-ul cu cireșe, orezul cu lapte și pizzele pe care le-am...

Ceea ce contează cel mai mult este minunea din...

,,Nimeni nu are dreptul să ne fure frumosul din sufletele noastre”, afirma Octavian Goga....

Ouă cu măcriș

Măcrișul este un aliment minunat, aș zice că este chiar o comoară a naturii...

C.N.T.V. – CEX – pasiunea de a preda limba...

Cu voia bunului Dumnezeu cred cu tărie că se pot petrece minuni, Una dintre...

Bogăția semantică a liricii argheziene

Un referat util profesorilor și elevilor pentru studiul liricii lui Arghezi. Eu l-am trasat...

Categorii populare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.