Email:contact@mamaprofa.ro

Articolele din revista școlii – gesturi eliberatoare ale conștinței

Am un bun obicei , zic eu: să public în revista școlii.

Vă recomand să faceți acest lucru deoarece din nou veți experimenta eliberarea această prin cuvânt, veți dobândi încredere în arta condeiului și la rândul dumneavoastră veți fi sursă de inspirație pentru elevii pe care îi coordonați.

Articolul acesta a fost publicat anul trecut ( 2022) în revista ,,Totuși”- revista mea de suflet deoarece este a Tudorului- Colegiul absolvit de mine, unde în prezent am ore la CEX.

 

Să învățăm din ,,Răvașe în marginea timpului ”-  cartea autoarei Marinela Pîrvulescu

 

Am numit eseul meu astfel, deoarece nu îmi propun să fac o radiografie amănunțiță a scrierii de față din lipsă de timp, însă doresc să subliniez importanța acesteia în biblioteca fiecărui profesor de limba română, mai ales pentru cei care au ore și la liceu.

Deoarece am toată considerația și un respect aparte pentru doamna profesoară , aș dori încă de la început să precizez că mă leagă o frumoasă prietenie literară , fiindcă dumneaei a scris și prefața cărții mele intitulate ,, Dascăli  și destinele acestora în slujba elevilor- Maria și Teodor Voicu, ediție apărută la Editura Academica Brâncuși, în august 2020.

În mod deosebit, mi-a atras atenția încă de la început afirmația doamnei mele profesor mult iubite, regretata doamnă Elena Roată: ,,Fie că sunt lecturi infidele sau cuvinte împotriva uitării , textele prezente în acest volum recuperator atât de binevenit, nu exclud nicio clipă exercițiul de bună practică analitică, singurul care, prin îndrăzneala sa, propune întoarcerea la text, singura metodă de reașezare a literaturii în matca adevărului ei.” Am ,,mângăiat” fiecare cuvânt din prefața pe care doamna mea a scris-o, fiindcă am simțit  iubirea maternă ( alma mater)a acesteia , aș spune, pentru doamna Marinela Pîrvulescu.

Deoarece anul acesta predau la o clasă specială și dragă sufletului meu,respectiv clasa  a IX –a F , am început să mă orientez asupra a ceea ce vom studia împreună, iar cartea de față a venit ,,mănușă” pentru nevoia noastră asiduă de raportare la o experiență literară pertinentă, cum este aceasta a doamnei profesor doctor Marinela Pîrvulescu.

Astfel, așa cum le prezentam și copiilor la clasă, vom structura  și organiza următoarele teme ample: ,,Joc și joacă” , ,,Familia”, ,,Iubirea” , ,,Lumi fantastice” și ,,Confruntări etice și morale”.

Prima temă ludică pornește de la afirmația lui Tudor Arghezi ,,Fă-te ,suflete, copil/ Și strecoară-te tiptil…” și se bazează pe fundamentul următor: dimensiunea jocului secondează fiecare nouă etapă existențială a noastră.  Seria jucăușă va începe cu ,,Prefață ” de Tudor Arghezi fiindcă este ideală pentru delectarea noastră, a celor cu suflet veșnic pueril. Tot în cadrul aceleiași teme,  aș propune o incursiune în lumea Bildungsroman-ului ,,Amintiri din copilărie”, dar și o completare proaspătă cu opera scriitoarei mele contemporane preferate, Adina Popescu- ,,Vine vacanța cu trenul din Franța”.

Seria lecturilor va continua cu provocatoarea operă literară ,,Romanul adolescentului miop ” a lui Mircea Eliade , fiindcă teme actuale se regăsesc în filele sale.

Tema a doua , familia, pornește de la următoarea afirmație pertinentă a autoarei : ,,căci înainte de a avea viziunea mâinelui trebuie să ne revendicăm de la un ieri, de la trecut, de la amintire ca piesă a unui puzzle simbolic.” (pag.10 op. cit.) Nuvela psihologică ,,Moara cu noroc” ar fi ideală în ilustrarea fundamentalelor principii care trebuie să stea la baza unei familii consolidate, în care nesiguranța și puterea dezumanizantă a  banului nu ar avea ce căuta.

Tema amplă a iubirii se impune deoarece aceasta ar fi văzută  ca modalitate de reprezentare a eului de raportare la celălalt, ca ,,act de cunoaștere și autocunoaștere in descendență hegeliană.” (op.cit.) Aici ne vom opri atenția asupra a două opere: mitul iubirii din Orfeu și Euridice , iar din literatura română vom studia ,,Dorință ” și epistole din corespondența emoționantă dintre Veronica Micle și Eminescu. Am pornit de la ceea ce afirma Dan C. Mihăilescu și anume că ,,Scrisoarea e lucrul pentru patru ochi” și presupune ascultare și empatie din partea destinatarului, dar și fine vibrări și receptare sensibilă în fața mesajului transmis.

Cea de-a patra temă aleasă ar fi ,,Lumi fantastice”, deoarece prezența nonsensului aparent ca manifestare a existenței unei alte lumi ,, guvernate de legi care se sustrag ordinii contingente, lumi de care trebuie să luăm act”.(pag 11, op.cit.)

Aici, recunosc, terenul de selecție rămâne un câmp deschis fiindcă doresc să mai consult și alte păreri pertinente ale colegelor de specialitate, încât textele alese să fie provocatoare. De ce nu, chiar seria de romane ,,Divergent- Insurgent” și alte opere care stârnesc apetitul livresc al adolescenților noștri aflați într-o perpetuă căutare de sine. Spre finalul anului, tema ,,Confruntări etice și morale” aș vrea să aibă loc în spații culturale deschise- bibliotecă , teatrul de vară și sala de lectură – încât să putem face câte o analiză în spirit civic al societății actuale. Aș vrea să știu că lumea – văzută ca un pat al lui Procust, dar și ca  un râu de lapte și de miere pentru optimiști – , se oglindește realist, corespunzător în ochii lor de visători.

Vom vedea împreună că literatura este un spațiu al zbaterii, al căutărilor de sine și al obstacolului care face  această viață mai dulce- carpe diem! . De asemenea, vom încerca să dovedim ,,existența, cât și valoarea propriului sine”        ( Marta Petreu)

În final, aș dori să îmi exprim recunoștința pentru privilegiul  de a preda  la Colegiul Național ,, Tudor Vladimirescu”- liceul pe care l-am absolvit în 2007- și de a lucra cu elevi talentați, copii minunați care au în zestrea lor culturală experiențe livrești interesante. Nu în ultimul rând , doresc să mulțumesc sincer , pentru  că mi-a oferit această operă , domnului profesor Daniel Murărița- cum îl numesc eu- ,,omul care aduce cartea” în Colegiul nostru.

 

Bibliografie:

Mihăilescu, Dan C. , Despre omul din scrisori, Mihai Eminescu

Pîrvulescu, Marinela, ,,Răvașe în marginea timpului”, editura Pim, Iași, 2022;

Petreu , Marta, ,,O zi din viața mea fără durere (eseuri)”, Polirom, Iași 2012;

 

Mama Profă, Stefania Pânișoară
Mama Profă, Stefania Pânișoarăhttps://www.mamaprofa.ro/despre-mine
Sunt un om simplu, educat , care iubește copiii, iar mai presus de orice, familia mea ocupă locul central în Univers: Luca și soțul meu sunt cele mai dragi ființe. Desigur, tatăl meu și fratele, de asemenea îmi umplu viața și nu aș putea trăi fără ei. Cum se face că un om ca mine, mamă , profesor, antreprenor, scrie pe un blog?

Din aceeași categorie

Caută în blog

Urmărește-mă pe Facebook

Cele mai vizualizate

Coșulețe / Brioșe de bulgur

Cartofi fierți în lapte și dați la cuptor Pentru această delicioasă rețetă ușor de realizat...

,,Magionită” – Sau batoane umplute cu magiun

Prima rețetă pe care o veți regăsi și în cartea pentru copii, se intitulează...

Ești ceea ce citești! Ești ceea ce mănânci!

Scriu cu mare bucurie pentru că am avut un soi de eliberare interioară, de...

Budincă de cușcuș cu banană și zmeură

Ingrediente: 10 linguri de lapte gras ( de 3,5) 4 linguri de cușcuș Se lasă cușcușul...

Răbdare pe care o vei oferi copilului tău este...

Nu am mai scris de ceva timp, dar reluam ,,old habbits” cu scopul bine...

Dormiți, mâncați, gătiți cu pasiune , zâmbiți , fiți...

Motto:  ,,Lucrurile nu sunt greu de făcut. Este greu să te pui în starea...

Cremă de fasole verde (sau galbenă / de care...

Crema aceasta ușoară și tartinabilă poate fi pregătită rapid și servită ca gustare. Ingrediente -Un borcan...

Brioșe vesele (pentru că au fructe și se colorează...

V-ați gândit cum să îi faceți  pe copiii mofturoși care nu acceptă imediat fructele...

Strategii de predare interactivă – aplicație

O lecție model pentru colegii începători care au nevoie să aplice o metodă inovativă...

Fii prezent în dezvoltarea zilnică a copilului tău

Gândul serii Adevărata glorie pe care o culegi la finalul unei zile pline de provocări,...

Fii mereu cea mai bună versiune a ta- bebelușii...

Acum am terminat claffoutiss-ul cu cireșe, orezul cu lapte și pizzele pe care le-am...

Ouă cu măcriș

Măcrișul este un aliment minunat, aș zice că este chiar o comoară a naturii...

Ceea ce contează cel mai mult este minunea din...

,,Nimeni nu are dreptul să ne fure frumosul din sufletele noastre”, afirma Octavian Goga....

C.N.T.V. – CEX – pasiunea de a preda limba...

Cu voia bunului Dumnezeu cred cu tărie că se pot petrece minuni, Una dintre...

Bogăția semantică a liricii argheziene

Un referat util profesorilor și elevilor pentru studiul liricii lui Arghezi. Eu l-am trasat...

Categorii populare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.